E-kitap Devri Başlayacak

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, öğrencilerde okuma alışkanlığını geliştirmek için okullarda ‘e kitap okuma’ devrinin başlayacağını söyledi.

Bakan Çubukçu, 2 yıl boyunca devam etmesi planlanan projenin pilot uygulamasının Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa, Erzurum, Samsun ve Şanlıurfa’da başlatılacağını, daha sonra ülke geneline yayılacağını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere karayoluyla Konya’ya geldi. Bakan Çubukçu ilk olarak Valilik ve Selçuk Üniversitesi Rektörlüğü tarafından gerçekleştirilen ‘Konya’daki İlköğretim Okullarının Kütüphanelerini Destekleme Projesi’ kapsamında 60 bin kitabın dağıtım töreni ve ‘Konya İlköğretim-ortaöğretim Öğrencilerinin Kitap Okuma Alışkanlıkları Raporlarının Sunumu’nun gerçekleştirildiği programa katıldı. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi’nde düzenlenen programda, fakülte girişinde karşılanan Bakan Çubukçu, fakülteyi gezdikten sonra konferans salonuna geçti.

KİTAP OKUMA ALIŞKANLIĞI ÇOK DÜŞÜK
Burada konuşan Bakan Çubukçu, ülkemizdeki okuma oranının çok düşük olduğunu vurguladı. Bakan Çubukçu, “Japonya toplumunun yüzde 14’ü, Amerika toplumunun yüzde 12’si, İngiltere ve Fransa’da yüzde 21’in üzerinde kitap okuma alışkanlığı varken, Türkiye’de durum yüzde 0,1’dir. Binde 1 düzeyindedir. Anne ve babalar kitap okuma alışkanlığı için çocuklara rol ve model olamamaları, teknolojik araç ve gereçlerin çocukların ilgisini daha çok çekmesi, velilerin evde kitap okuma alışkanlığını sağlamak için yeterli bilgi düzeyine sahip olamaması gibi birçok faktör sıralanabilir” dedi.

‘ANNE VE BABALAR ÇOCUKLARININ KİTAP OKUMASINI İSTEMİYOR’
Anne ve babaların çocuklarının kitap okumak yerine derslerini çalışmalarını istediğine dikkat çeken Bakan Nimet Çubukçu, şunları söyledi: “Okuma alışkanlığı için sistematik ve akademik çözüm önerileri geliştirmek, yetişkinlerin rol ve model olması büyük önem taşıyor. Kitaplar hayatı zenginleştirir. Sessiz pencereler açar ve farklı bakış açıları kazandırır. İnsanın kendisini tanımasını, anlatma kabiliyetini ve diğer insanlarla ilişki kurmasını, dilimizi iyi kullanmanın yolu da çok kitap okumaktan geçer. Okuma, okuduğunu anlama, düşündüğünü etkili bir dille ifade etme, okuma alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması ile mümkün olur.”

‘E-KİTAP OKUMA’
Bakanlık olarak ‘Şimdi okuma zamanı’ olarak adlandırdıkları bir proje başlattıklarını açıklayan Bakan Çubukçu, hedeflerinin çocuk ve gençlerin seçkin edebi eserlerle gelişimlerini ve kitap okumaktan zevk almalarını sağlamak olduğunu belirtti. Bakan Çubukçu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Okumayı bir yaşam biçimi haline getiren öğrencilerimiz, zengin söz varlıkları, dili güzel ve etkin kullanan kişiler olarak, hem kendi, hem de ülkelerine daha faydalı olabileceklerdir. Proje kapsamında destekleyici eğitim materyalleri hazırlanacak. Materyallerin öğrenciye ulaşmasında elektronik imkânlardan yararlanılacak. Anketler aracılığıyla bu kitaplar öğrencilerle buluşturulacak. ‘E-kitap okuma’ devri başlatılacak. Böylece çocuklarımız iyi birer ‘e-kitap’ okuyucusu olacaktır. 2 yıl boyunca devam etmesini planladığımız projenin pilot uygulaması, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Bursa Erzurum, Samsun ve Şanlıurfa illerinde hizmet içi eğitimden geçen öğretmen il ve ilçe koordinatörler tarafından gerçekleştirilecek. Bu sürecin değerlendirilmesi sonucunda gerekli düzenlemeler yapılarak tüm ülke geneline yayılacak.”

Talim ve Terbiye Kurul Başkanlığının internet sitesinde ‘Şimdi okuma zamanı’ adı altında bir eğitim portalı oluşturulacağını belirten Bakan Çubukçu, bu portalla gerek yurt içi, gerek yurt dışında okuma kültürü ve söz varlığının gelişmesine yönelik bilimsel uygulanabilir faaliyetlere de ulaşılabileceğini söyledi. Bakan Çubukçu, “Amacımız öğretmen, öğrenci ve ailelerden oluşan toplumun her kesimini kuşatan, kapsayan bilinçli bir okur kitlesi oluşturmaktır. Okumanın bir yaşam biçimi haline dönüşmesini sağlamaktır. Dil becerilerinin söz varlığının gelişmesine katkı sağlamaktır” dedi.

(milliyet)


0 yorum

Söyleyeceklerin Varsa

Bir Bi Derdim Var