Teknoloji insan hayatını kolaylaştırırken bir yandan da olumsuzlukları beraberinde getiri.
Bunların başında çevre sorunları gelir. Doğanın temel fiziksel unsurları olan, hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı öğelerin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen çevre sorunlarına “Çevre Kirliliği” adı verilir. Çevre kirliliği bu aralar günümüzün karşılaştığı büyük sorunlardan biridir.
Teknoloji çevreyi etkilediği kadar insanı da olumsuz etkiler. Örneğin küçük bir çocuk, dışarıda arkadaşlarıyla düzgün bir ortamda oynaması gerekirken evinde bilgisayarla silahlı, kavgalı, şiddetli, korkunç oyunlar oynuyor bu da küçük yaşında yavaş yavaş gelişen bir çocuk için oldukça büyük bir problemdir.
Elektrikle çalışan her alet bir elektromanyetik alan oluşturur. İnsan beyninin de kendine ait bir elektromanyetik alanı vardır. Çünkü sinirler nöronlar aracılığıyla elektriksel uyarıları beynin çeşitli yerlerine ulaştırarak çalışırlar. Bu nedenle günlük hayatta kullandığımız her elektrikli cihaz mutlaka bizi olumsuz etkiler.
Özellikle telefon ve bundan başka modemler, fareler, klavyeler, oyun kumandaları vs. Bunlar insanı olumsuz yönde etkilerler. Bence özellikle telefonu vücudumuzdan biraz uzak tutmalıyız.
Geçenlerde, bir hamile kadını alışveriş merkezinde gördüm. Bir elinde telefonla konuşuyor bir de önüne almış dizüstü bilgisayar ile bir şeyler yapıyor. Bende içimden şu soruyu sordum; "Bu kadın doğacak olan bebeğini hiç düşünmüyor mu?" Kendini düşünmüyorsa en azında bebeğini düşünsün.
Sonuçta bunları düşünerek teknolojiyi mümkün olduğunca ve sadece olmazsa olmaz önemdeki ihtiyaçlarımız için kullanıp, özellikle cep telefonu görüşmelerimizi kısa tutmaya çalışmalıyız.
Mahir MUTLU (8/A)
